Vyhlásenie účastníkov schôdze ZO OZM pri HR NEV SRo v Prešove

13.06.2003 Celý región

Na zasadnutí Rozhlasovej rady dňa 25.2.2003 ústredný riaditeľ Slovenského rozhlasu J. Rezník informoval jej členov, že bude akceptovať uznesenie Výboru NR SR...
Na zasadnutí Rozhlasovej rady dňa 25.2.2003 ústredný riaditeľ Slovenského rozhlasu J. Rezník informoval jej členov, že bude akceptovať uznesenie Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien zo dňa 24.2.2003, ktoré mu odporúčalo pozastaviť prípravu presťahovania HR NEV SRo z Prešova do Košíc a hľadať iné riešenia. Rozhlasová rada vyjadrila presvedčenie, že sa nájde riešenie prijateľné pre príslušníkov národnostných menšín i pre SRo. Odporúčania pozastaviť tento proces obsahovali aj uznesenia Výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a média č. 5O a 59.

Avšak ústredný riaditeľ SRo bez vedomia Rozhlasovej rady vydal 17.3.2003 rozhodnutie o zrušení útvaru HR NEV v Prešove k 1.9.2003 a o zaradení jeho časti do organizačnej štruktúry Regionálneho štúdia v Košiciach. Napriek všeobecnému nesúhlasu poslucháčov, početných kultúrno-národnostných a iných organizácií a inštitúcií ako aj orgánov verejnej správy sa toto rozhodnutie už začalo realizovať v oblasti pracovno-právnej a pristupuje sa aj k pozastaveniu prevádzky na jednotlivých technických pracoviskách.

Deje sa tak v rozpore so Štatútom SRo, podľa ktorého útvar HR NEV v Prešove existuje naďalej a bez patričných písomných rozhodnutí, ktoré majú predchádzať dôležitým zásahom do technickej prevádzky. Ako prvé má byť vyradené z prevádzky nahrávacie štúdio č.1, čím vzniknú Slovenskému rozhlasu škody stratou príjmov z objednávok, zrušením výroby vlastnej hudobnej prvovýroby a zložitejších literárno-dramatických relácií ako aj tým, že drahé technické zariadenie má zostať umŕtvené.

Skúmaním tejto záležitosti sa zaoberali poslanci dvoch výborov NR SR v rámci poslaneckého prieskumu v HR NEV SRo v Prešove dňa 27.5.2003, na základe ktorého predseda Výboru NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien L. Nagy nasledujúceho dňa na zasadnutí Rozhlasovej rady konštatoval, že akékoľvek obmedzenia prevádzky HR NEV v Prešove sú predčasné. Ústredný riaditeľ SRo J. Rezník uviedol, že ide len o odpojenie mixážneho pultu doteraz využívaného len na 1% a o presťahovanie tých nahrávok fonotéky, ktoré neboli využívané viac ako 5 rokov. Ide však o nepravdivé informácie, pretože spomínané technické zariadenie bolo v skutočnosti v priebehu roku 2002 využívané približne na 54 %. Pokiaľ ide o staršie hudobné nahrávky z prešovskej fonotéky, treba konštatovať, že práve tieto sú nesmiernym kultúrnym bohatstvom a dedičstvom Rusínov a Ukrajincov Slovenska, ktoré tvorí základ mnohých relácií, a pre ktoré je toto vysielanie aj najviac počúvané.

Vzhľadom na tieto skutočnosti a na to, že sa nimi ešte bude zaoberať výjazdové zasadnutie Rozhlasovej rady, ktoré sa má uskutočniť v Prešove, zasadnutia príslušných výborov NR SR ako aj súdne orgány, nemožno doterajšie rozhodnutia považovať za definitívne. Keďže pracovníkom HR NEV SRo ako aj iným občanom patriacim k národnostným menšinám alebo etnickým skupinám bolo odoprené ústavné právo zúčastňovať sa na riešení vecí, ktoré sa ich týkajú, vyhlasujeme dňom 11.6.2003 štrajkovú pohotovosť. Zároveň týmto krokom v súlade s hl. XV, ods. 4 Pracovného poriadku Slovenského rozhlasu chceme predísť škodám na majetku Slovenského rozhlasu a kultúrnom bohatstve národnostných menšín.
 

Vyberte región